top of page
  • Writer's pictureRosarium

Viherkasvien mullanvaihto nousevan kuun aikana

Vuoden paras aika mullanvaihdolle on nyt käsillä! Helmikuussa alkaa kasvukausi, mutta vieläkin parempi ajankohta osuu 12.2 - 26.2.2021 välille. Tällöin on nimittäin nousevan kuun aika.




Vanha kansa uskoi vakaasti kuun vaikutuksiin viljelyksissä. Oli tarkkaa milloin siemenet kylvettiin ja milloin sato kerättiin. Ylöspäin kasvavat kasvit istutetaan nousevan kuun (uusi kuu) aikana ja alaspäin kasvavat kasvit istutetaan laskevan kuun (vanha kuu) aikana.


Moni luottaa samaan myös viherkasvien hoidossa. Kasvavan kuun aikana kasvu ja energia on parhaimmillaan, mullanvaihto on hyvä asettaa samaan hetkeen. Jos mennään vielä tarkempaan ajankohtaan, ajoita mullanvaihto aamupäivään. Tällöin aurinko ja valo antaa oman voimansa kasvulle. Täysikuun ja laskevan kuun aikana kasvu kääntyy alaspäin ja energiatasot tippuvat. Sanotaankin, että täydenkuun aikana puutarhassa olisi hyvä "vain" kitkeä rikkaruohoja.




Vinkkejä mullanvaihtoon:


  1. Valitse oikea ruukku. Ruukkuja on monenlaisia, mutta valitse se kasvin mukaan. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi saviruukut, altakasteluruukut ja keraamisen koristeruukut. Saviruukut sopivat kasveille, joiden liikakastelua tulee välttää. Savi haihduttaa enemmän vettä mullasta. Altakasteluruukut sopivat erityisesti kasveille, jotka tarvitsevat paljon ja tarkkaa kastelua. Vesi täytetään säiliöön ja kasvi ottaa mullasta tarvitsemansa määrän vettä. Keraamiset koristeruukut sopivat kaikille kasveille, mutta joudut olemaan itse tarkkana kastelun kanssa.

  2. Valitse oikea koko. Paras koko ruukulle on noin pari senttimetriä isompi ruukku halkaisijaltaan mitä istutusruukku on. Huomioi kuitenkin, mikä kasvi on kyseessä, sillä monet kasvit viihtyvät paremmin ahtaammassa ruukussa. Toisille on vaihdettava joka vuosi isompi ruukku.

  3. Varaa kaikki tarvittavat tarvikkeet lähelle. Multaa kuluu yllättävän paljon ja sitä on hyvä lisätä myöhemmin mullan tiivistyttyä. Varaa siis mieluummin liikaa kuin liian vähän. Ylimääräiset mullat kannattaa säilyttää viileässä ja ilmatiiviissä pussissa, näin multa ei pääse kuivumaan.

  4. Salaojita. Salaojan puuttuminen on usein syy kasvin juuriston hukkumiseen ja mädäntymiseen. Salaojitus on helppo tehdä lekasoralla, mutta sen voi tehdä myös kivillä tai saviruukun palasilla. Multia vaihtaessa, varo ettet satuta itseäsi! Altakasteluruukuissa on mukana kiviseos salaojitukseen ja näitä voit ostaa erikseen lisää.

  5. Oikea multa. Eri kasvit vaativat omanlaisen multaseoksen. Kaktuksille sekä mehikasveille on hiekkaisampi versio, viherkasveille tiiviimpi, kukkiville ravinteikkaampi ja orkideoille puolestaan kuoriketta.

  6. Kastele oikein. Ennen kasvin istutusta mullan kostuttaminen erillisessä astiassa auttaa muodostamaan oikeanlaisen mururakenteen. Tämä estää mullan kovettumisen. Hyvä suhde on 1dl vettä / 1 litra multaa. Kastelun hyvä muistisääntö on laittaa sormi syvälle multaan ja tunnustella näin kosteuden määrää. Toinen vaihtoehto on nostaa ruukku. Jos se tuntuu kevyeltä, anna tilkka vettä.





Klikkaa itsesi multa- ja tarvikeostoksille verkkokauppaamme TÄSTÄ!


Hyviä istutuspuuhia! 🌱




bottom of page