top of page
  • Writer's pictureRosarium

joulukukkien hoito-ohjeet

Joulukukkien onnistunut hoito takaa pitkän kukkaloisteen läpi joulunpyhien ja pidemmällekin. Joulukukkien hoito riippuu lajikkeesta, joten yksilöllinen hoito on tärkeää. Lue siis alta hoito-ohjeet jokaiselle joulukukalle ja nauti kukkien upeudesta!


Yksi perinteisimmistä joulukukista on joulutähti. Joulutähden ehdoton vihollinen on kylmyys ja veto. Pidä siis huolta, että joulutähti ei saa kylmää missään vaiheessa ja sitä ei kannata sijoittaa esimerkiksi oven läheisyyteen. Joulutähti vaatii vain vähän kastelua ja se saakin jopa hieman kuivahtaa. Hyvä vinkki kastelun suhteen on, että nostaa ruukkua ja jos ruukku tuntuu kevyeltä, voi sille silloin antaa vettä. Yleisesti joulukukat eivät vaadi paljoa valoa, mutta joulutähti kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan. Viimeisenä hoito-ohjeena on, että joulutähden muovista suojaruukkua ei kannata ottaa pois, sillä juuret ovat herkkiä ja voivat vaurioitua. Näillä hoito-ohjeilla onnistut ja pääset nauttimaan joulutähdestä pitkään!


ps. Jos haluat laittaa joulutähden vanan maljakkoon, kastele vanan pää kiehuvaan veteen yhden sekuntin ajan ja sen jälkeen voit siirtää sen haluamaasi maljakkoon.
Hyasintti luo joulun tuoksun! Mitä voimakkaampi väri, sitä tuoksuvampi kukka on. Jos haluat paljon hyasintin huumaavaa tuoksua, valitse siis sininen väri. Hyasintin tärkein hoito-ohje on, että sitä kastellaan hyvin maltillisesti tai jopa ei ollenkaan. Liika kastelu aiheuttaa vanan venähtämisen pitkäksi. Hyasintti sopii hyvin istutuksiin, mutta lisäksi sen voi laittaa kauniiseen maljakkoon. Jos maljakko on sinulle mieluinen, ota hyasintti pois suojaruukusta ja mullasta ja aseta sipuli sekä juuret maljakkoon. Jos haluat hyasintisä pitkäikäisen, istuta se keväällä ulos maahan!Amaryllis on joulukukka, jota nähdään istutuksissa sekä leikkona. Amaryllis on upea joulukukka, jota löytyy useissa väreissä sekä eksoottisina monivärisinä kukintoina. Amaryllistä ei tarvitse kastella oikeastaan ollenkaan. Jos multa on aivan rutikuivaa, voi sille antaa lusikallisen verran vettä, mutta ei yhtään enempää. Jos amarylliksen nuppu on vielä kiinni, se avautuu noin viikossa huoneenlämmöstä riippuen täyteen kukkaloistoon. Amaryllis kannattaa asettaa valoisaan paikkaan, sillä kukka alkaa kääntymään valoa kohden. Vanat saattavat kasvaa pitkiksi, joten niitä voi tukea kepeillä tai leikata maljakkoon.


Jos sinua kiinnostaa amarylliksen säilyttäminen seuraavaa joulua varten, lue seuraavat hoito-ohjeet. Ensimmäisenä vaiheena leikataan kukkavanat pois kukinnan jälkeen, mutta lehdet jätetään kasvamaan. Multaa voi kastella muutaman tilkan, mutta kannattaa muistaa, että seisova vesi on kukkasipulin pahin vihollinen. Kevään ja kesän aikana kukkasipulia ja lehtiä voi säilyttää ulkona, mutta varjoisassa ja viileässä paikassa. Syksyllä sipulin annetaan kuivahtaa ja lehdet leikataan, tällöin kasvi siirretään viileään ja pimeään paikkaan kylmäkäsittelyyn. Tärkeää on valita paikka missä sipuli ei pääse homehtumaan tai täysin kuivumaan, esimerkiksi säilytys kalkittomassa turpeessa on hyvä kasvupaikka sipulille. Ennen joulua ota sipuli huoneenlämpöön ja toivo, että hoito on onnistunut läpi vuoden ja pääset nauttimaan amarylliksestä taas uudelleen.Viimeisenä, mutta ei yhtään vähäisempänä on jouluruusu. Jouluruusu on upea, herkkä valkoinen kukka, josta saa loihdittua mitä upeampia istutuksia. Jouluruusu viihtyy valoisassa ja viileässä paikassa. Kukka kannattaa pitää tasaisen kosteana, mutta sitäkään ei kannata liikaa kastella. On mahdollista, että jouluruusun lehdet kellastuvat, se ei kuitenkaan tarkoita, että kukka olisi kuihtumassa. Keltaiset lehdet voi vaan leikata pois.


Joulukukat ovat yleisesti helppohoitoisia, kuhan vaan muistaa muutamat tärkeät asiat, kuten kastelu ja valon tarve sekä lämpötila. 


Joulukukat ovat ihana tapa muistaa läheisiä tai koristaa omaa kotia. Muistutamme vielä, että kuljetamme kukkakuljetuksia vielä torstaina 23.12 ja ehdit hyvin tilata kuljetuksia vielä 23.12 kello 11:00 asti. Verkkokaupan kautta on pääset katsomaan valikoimaamme sekä lisätä korttitekstit ja vastaanottajan tiedot. Myös maksu onnisttu kätevästi verkkokaupan kautta. Palvelemme myös liikkeessä ja henkilökuntamme auttaa mielellään joulukukkien valinnassa sekä hoito-ohjeissa. Tervetuloa!
ความคิดเห็น


bottom of page